WINNAARS EDISON POP 2023 - Edison Pop (2024)

Amsterdam, 6 maart 2023 – Vanavond zijn de winnaars van Edison Pop 2023 bekendgemaakt en uitgereikt door het presentatie duo Raven van Dorst en Défano Holwijn tijdens de AFAS Edisons in het AFAS Theater in Leusden. De ‘hoogst’ haalbare Edison – de oeuvreprijs – kende de jury dit jaar toe aan een band die in al die jaren een ijzersterk en opvallend oeuvre heeft opgebouwd: Kensington.

Volgens de jury is Froukje momenteel de Koningin van haar genre; ze kreeg daarom, voor het tweede jaar op rij de ‘Alternative’ Edison. De Edison in de categorie ‘Rock’ reist wederom af naar Den Haag. Dit jaar met de band die populairder is dan ooit, namelijk DI-RECT. Voor het tweede jaar achtereen viel de categorie ‘Dance’ ten deel aan Tiësto die nog steeds “als een kameleon de hits aan elkaar rijgt.” Dé Nederlandse festivalband Goldband werd uitgeroepen tot de ‘Nieuwkomer’ en bij ‘Hollands’ was het de voor de tweede keer op rij raak voor degene die vaak het licht uitdoet en nu wederom de spotlight krijgt die hij verdient: Mart Hoogkamer.

Regisseur Véras Fawaz wist in de videoclip ‘Stiekem’ de acteurs in de popartiesten Maan & Goldband naar boven te halen. Dit werd beloond met een Edison in de categorie ‘Videoclip’.

Dezelfde hit van Maan & Goldband viel in de prijzen met nog een Edison in de categorie ‘Song’. ‘Stiekem’ vertelt over hoe ontluikende liefde soms vurig en tegelijk ingewikkeld kan zijn in specifieke situaties.

‘Alleskunner’ Antoon pakte de Edison in de categorie ‘Pop’ met zijn gelijknamige album. Voor haar album Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt waarmee ze volgens de jury je ‘grijpt’, ontving S10 een Edison in de categorie ‘Nederlandstalig’. De Edison in de categorie ‘Hiphop’ ging naar sor omdat je zijn muziek volgens de jury “niet alleen hoort, maar ook voelt.” sor ontving deze avond nóg een Edison, ditmaal in de categorie ‘Album’ voor zijn door de vakjury “als verrassend organisch” geroemde drieluik Bae Doven No. 1 / No. 2 / No. 3.

WINNAARS EDISONS POP 2023

OEUVREPRIJS – KENSINGTON

POP – ANTOON – ANTOON

ROCK – DI-RECT – 2022 SINGLE RELEASES

HIPHOP – sor – Bae Doven No. 1 / No. 2 / No.3

DANCE – TIËSTO – 2022 SINGLE RELEASES

ALTERNATIVE – FROUKJE – UITZINNIG

NIEUWKOMER presented by TikTok – GOLDBAND – 2022 SINGLE RELEASES

HOLLANDS – MART HOOGKAMER – 2022 SINGLE RELEASES

NEDERLANDSTALIG – S10 – IK BESTA VOOR ALTIJD ZOLANG JIJ AAN MIJ DENKT

VIDEOCLIP – MAAN & GOLDBAND – STIEKEM / REGISSEUR: VÉRAS FAWAZ

SONG – MAAN & GOLDBAND – STIEKEM

ALBUM –sor – Bae Doven No. 1 / No. 2 / No.3

Edison Pop 2023 - Juryrapporten

Album: sor –Bae Doven No.1 / No.2 / No.3

Deze artiest presteerde dit jaar op hoog niveau, op meerdere terreinen. Op tv, in de studio en op het podium. sor verlegde grenzen, voor zichzelf en voor ons. Hij is een solo-artiest die zich graag verbindt met grootheden uit heden en verleden.

Zijn songs staan op zichzelf als eigentijdse composities, maar je kunt ze ook beschouwen als eerbetoon aan de klassieke muziek. Het resultaat klinkt verrassend organisch. sor heeft een warme stem waarmee hij zingt over karma, liefde voor muziek en, vooral, over de ziel van de zanger.


Song
:Maan & Goldband–‘Stiekem’

In 2022 bouwden Maan en Goldband gestaag en met groot succes aan hun carrière. Zowel inhoudelijk als creatief zetten zij stappen en wisten zij tegelijk een groter publiek te bereiken dan voorheen. Tegen het einde van het jaar brachten ze samen een song uit die bijna stiekem uitgroeide tot een hele grote, die nu in maart 2023 nog altijd hoog in de hitlijsten staat. 'Stiekem' gaat over hoe ontluikende liefde soms vurig en tegelijk ingewikkeld kan zijn in specifieke situaties. De betreffendeartiesten weten er alles van. Tijdens de Ziggo Dome show van Maan afgelopen december trad Goldband op als speciale gast en werd ook duidelijk hoe sterk deze song live resoneert bij het publiek.

Pop: Antoon –Antoon

Wat Antoon in een korte periode heeft gepresteerd is van ongelooflijke klasse.

Van vrijwel onbekend, begin 2021, naar genomineerd voor de Edison ‘Nieuwkomer’ vorig jaar, naar twee uitverkochte shows in de Ziggo Dome in 2022. Daarnaast was Antoon vorig jaar de meest gestreamde artiest in Nederland en stond hij met zes nummers, waaronder een nummer 1-hit, in de Top 40. Indrukwekkende cijfers, maar daarmee alleen win je geen Edison. Deze artiest is een alleskunner: hij rapt, zingt, schrijft en produceert zijn eigen muziek. Muzikaal gezien doet hij vooral waar hij zelf zin in heeft. De ene keer lijkt hij geïnspireerd te zijn door Herman van Veen, de andere keer maakt hij hiphop, om vervolgens weer een pop-track te schrijven die in je hoofd blijft zitten. Zijn leermeester Big2 zal meer dan trots zijn. Voor de jury was er geen enkele twijfel over wie de Edison in de categorie ‘Pop’ zou moeten krijgen, want hij zette dit jaar de An-toon!

Alternative: Froukje –Uitzinnig(EP)

Waar Froukje met haar single ‘Ik Wil Dansen’ en haar EPLicht En Donkerde aandacht reeds op zich vestigde als de nieuwe prinses van de Nederlandse alternatieve popmuziek, stootte ze in 2022 definitief door naar de troon. De EPUitzinnigmet daarop onder andere de samenwerking ‘Zonder Gezicht’ met haar beste vriendin S10 is zoals we Froukje kennen: goudeerlijk en uitblinkend in eenvoud. Van hoog niveau maar zowel muzikaal als tekstueel recht voor zijn raap en zonder overbodige tierelantijntjes. Een EP die de tijdsgeest grijpt en een artiest die zich ontwikkelt tot de stem van haar generatie. Nu ze in 2022 eindelijk kon optreden, maakte ze nog meer de connectie met haar fans en speelde ze op onder andere Pinkpop, Best Kept Secret en Lowlands, en met haar grootste eigen show tot nu toe in AFAS Live. De jury vindt haar inmiddels de Koningin van de alternatieve popmuziek en bekroont dat graag met een Edison Alternative.


Rock: DI-RECT – 2022 single releases

De Haagse band DI-RECT vindt zichzelf al 23 jaar lang opnieuw uit. Het is bijzonder knap dat een band die in de vorige eeuw is ontstaan, nu misschien wel populairder is dan ooit. Waar ze de afgelopen jaren met ‘Wild Hearts’ en ‘Soldier On’ al de soundtrack van de coronacrisis schreven, gooiden ze in 2022 opnieuw hoge ogen. De hit ‘Through The Looking Glass’ was in 2022 het op een na meest gedraaide nummer op de Nederlandse radio, en het meest gedraaide nummer van een Nederlandse band. Ook ‘90’s Kid’ was muzikaal gezien een schot in de roos en roept voor iedereen die in de jaren 90 is opgegroeid zowel tekstueel als muzikaal direct een gevoel van nostalgie op. Met uitverkochte clubtours, meerdere shows in Ahoy en een optreden op de mainstage van Pinkpop in het verschiet laat DI-RECT zien nog lang niet klaar te zijn.

Hollands: Mart Hoogkamer – 2022 single releases
Vrij lang doken elk jaar min of meer dezelfde namen op in de categorie Hollands, maar inmiddels is het genreweer springlevend en kent het genoeg nieuwe aanwas. Onder hen Mart Hoogkamer, die al even aan de weg timmerde en in 2021 definitief doorbrak met een nummer1-hit in de Nederlandse top 40 en de Nederlandse single top 100. Nadat hij maandenlang had gezwommen in het succes en begin 2022naar de kantborstcrawlde, was het tijd om de balans op te maken. Wat nu? Met verschillende singles besloot hij te laten horen dat die zomerhit uit 2021 geen toevalstreffer was.

Het ene moment is Mart een groeidiamant die ontroert met een heel register aan schitterende noten, het andere moment is hij een kroegtijger die met Donnie de tent op zijn kop zet en er later ook nog de oranje vlaggetjes ophangt.

Hij is degene die het licht uitdoet en wederom de spotlight krijgt die hij verdient. Mart Hoogkamer wint daarmee de Edison in de categorie Hollands.

Dance: Tiësto – 2022 single releases
Waar veel dance-producers zich richten op een genre of op een sound, lijkt Tiësto soms een genre op zichzelf. Met zijn voelsprieten zowel bij het radio- en streamingpubliek als bij de feestende massa rijgt hij als een kameleon de hits aan elkaar.

In 2022 boekte hij successen met popzangeressen Charli XCX en Tate McRae, en liet hij de dansvloeren wereldwijd ontploffen met een hele rits onvervalste clubhits en remixen voor internationale supersterren.

Tiësto laat het ons bijna vergeten, maar aan de top blijven is moeilijker dan aan de top komen. Niettemin lijkt deze dance-legende na 38 jaar achter de draaitafels nog lang niet van plan om ze aan de wilgen te hangen. Gelukkig maar!

Nederlandstalig: S10 –Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt

Muziek is soms een medicijn. Voor de luisteraar, maar ook voor de maker, de artiest. Zowel het schrijven, als het live performen ervan. Dan maakt het niet uit of dat nou is voor een kleine intieme groep, een uitverkochte concertzaal, of een paar miljoen tv-kijkers. Er ontstaat een connectie die alleen via muziek gemaakt kan worden.

S10 weet al een paar jaar heel sterk te verbinden met songs die gaan over onzekerheid, angst en het herwinnen van je eigen kracht. Met de muziek die dit jaar uitkwam, werd het publiek nóg meer een integraal onderdeel van de groei van deze artiest. De muziek grijpt je, met zowel de pieken als de dalen allemaal zo beschreven alsof je er zelf bij bent geweest. Ze ging eenzaam de diepte in, om, samen met ons allemaal, tot grote hoogte te stijgen. `

Hiphop: sor –Bae Doven No.1 / No.2 / No.3

Iedereen heeft verhalen te vertellen. Die kunnen gaan over een leven dat heel ver van je af staat. Of over heel persoonlijke situaties die je altijd bijblijven. En soms gaan ze gewoon over hoe je moet genieten van het moment.

sor gebruikt al die verhalen als inspiratie en deelt via zijn muziek hoe hij zichzelf motiveerde om een carrière die vroegtijdig klaar leek te zijn, helemaal opnieuw uit te vinden: hoe hij vanuit een letterlijk verdovende situatie, alsnog de dirigent van zijn eigen succes werd.

Hij vertelt zijn eigen bijzondere verhaal met behulp van een -naar hem vernoemd- orkest, een korte film én een muzikale trilogie. Het levert muziek op die je niet alleen hoort, maar ook voelt. Een symfonie die binnenkomt als een triomf.


Videoclip: Véras Fawaz –‘Stiekem’ van Maan & Goldband

Véras Fawaz is productief en ambitieus: hij maakte dit jaar meerdere clips, voor uiteenlopende artiesten: allemaal mini-speelfilms met goed doordachte scenario’s en veel aandacht voor sfeer en styling.

Ook voor Maan en Goldband wist hij zowel het decor als de kleren van de hoofdpersonen perfect aan te laten sluiten bij het thema. Hij wist in de videoclip acteurs naar boven te halen in deze popartiesten, wat, in combinatie met donkere bossen en elegante jurken, leidde tot een luguber sprookje over koelbloedige killers. De winnaar in de categorie Videoclip is ‘Stiekem’, van Véras Fawaz, voor Maan & Goldband!


Nieuwkomer
presented by TikTok: Goldband– 2022 single releases

Begin 2022 was Goldband voor de meeste Nederlanders hooguit iets dat ze wel eens in de bouwmarkt hadden zien liggen. Een jaar later kan niemand in Nederland meer om ze heen. Boaz, Karel en Milo wisten het afgelopen jaar met hun catchy-songs en energieke optredens vele harten te veroveren. Het hoogtepunt was ongetwijfeld het legendarische optreden op Lowlands. Niet vaak was het bij de Alpha om 14.00 al zo druk! Goldband liet daar zien dat ze dé Nederlandse festivalband van het moment zijn. ‘Noodgeval’ werd een jaar na release alsnog een grote hit en de mannen kregen de erkenning die ze verdienen. 2022 bleek helemaal niet meer ‘stuc’ te kunnen toen de samenwerking met Maan (ook) muzikaal een succes bleek. ‘Stiekem’ is spannend, een oorwurm en een toekomstige Nederpop Classic. Kortom, voor de jury was duidelijk: “met zo’n jaar ben je dé Nieuwkomer”.

Edison Pop Oeuvreprijs 2023: Kensington

De Edison Pop Oeuvreprijs is dit jaar toegekend aan Kensington. De jury, onder
voorzitterschap van Wilbert Mutsaers, vindt dit hèt moment om de band de erkenning te geven die hen ruimschoots toekomt.De jury over Kensington:

Kensington sloot eind 2022 een imposante carrière en prachtige periode van veertien jaar samen spelen in stijl af. Eloi Youssef, Casper Starreveld, Jan Haker en Niles Vandenberg gaven met maar liefst zes uitverkochte Ziggo Dome shows in september een imposant slotakkoord van de band in deze samenstelling.

Het was het laatste wapenfeit met Eloi inde gelederen. Casper, Jan enNiles hebben aangegeven na het vertrek van Eloi door te zullen gaan met Kensington. Hoe, wanneer, met wie en in welke vorm zal de toekomst nog leren. Feit is dat Kensington in de samenstelling van de afgelopen veertien jaar een van de meest succesvolle pop/rockbands aller tijdenin Nederland was. Zowel in creatief opzicht als in het massaal bereiken van mensen via de media, maar ook live met ontelbare club- en festivals-shows in binnen- en buitenland, Ziggo Dome shows, en in 2018 zelfs met een uitverkochte show in de Johan Cruijff ArenA.

Het succes van Kensington kwam niet uit de lucht vallen. In 2005 zag Kensington het
eerste levenslicht, vanaf 2008 ontstond de formatie zoals we die de veertien jaar daarna zouden leren kennen.Gestaag en met veel doorzettingsvermogen bouwde de band aan haar repertoire, reputatie, en haar live-performance. Ogenschijnlijk en aanvankelijk met kleine stappen maar tegelijk met grootse plannen. De band zette een rocksound met sterke popinvloeden neer, ingekleurd met de kenmerkende en melancholische stem van Eloi. Zowel songs met een spreekwoordelijke vuist in lucht, als ingetogen songs met een donkere ondertoon. Tekstueel daar waar hoop, vrees, liefde en pijn elkaar raken. Kensington wist het te vatten in songs en uitstraling. Knallende uptempo rock met catchy hooks, verstilde en introspectieve ballads die galmen met verfijnd pathos. Ook binnen een geslaagde rock-dance cross-over samenwerking in 2015 met Armin van Buuren met ‘Heading Up High’ bleef de Kensington-sound overeind.

Kensington is erin geslaagd startend vanuit een onafhankelijke en alternatieve positie een groot publiek te bereiken en een geheel eigen plek te vinden in de Nederlandse muziek. Een plek waarin iedereen verwelkomd wordt. De eerste EPYouthverscheen in 2008, de band maakte echter voor het eerst echt impact methun track ‘Let Go’ van het albumBordersuit 2011 met toen al de kenmerkende stevige distortion, delay en volle sound van hun zelfgeschreven muziek. Vanaf dat moment ging het snel. Met name hetRivalsalbum uit 2014 sloeg aan met evergreen songs als ‘Streets’, ‘All For Nothing’, ‘Done With it’, ‘Riddles en ‘War’. Maar ook ‘Sorry’ en ‘Uncharted’ uit de jaren daarna behoren intussen tot de canon van de Nederlandse popmuziek.

Time, het voorlopige laatste album van Kensington in de huidige samenstelling bracht de band uit in 2019. Dit album werd gekenmerkt door heel persoonlijke teksten, opnieuw sterke songs en het herkenbare “Kensington” geluid. Kennelijk was daarmee ook letterlijk de 'tijd' gekomen om dit veertienjarigeavontuur van Eloi, Casper, Jan enNiles af te sluiten. Dit avontuur leverde een uniek, eigenzinnig oeuvre op waarin ze zichzelf steeds uitdaagden door open te staan voor nieuwe stijlen, invloeden, ideeën en door telkens de lat voor zichzelf hoger te leggen.
Kortom, een bijzondere band die veertien jaren successen vierde en albums en songs nalaat die deels al tijdloos zijn gebleven en de tand des tijds zullen doorstaan. Kensington zoals we het kenden, bestaat niet meer, wie weet wat de toekomst zal brengen.

De jury stelt vast dat Kensington in al die jaren een ijzersterk en opvallende oeuvre heeft opgebouwd dat binnen de Nederlandse pop- en rockgeschiedenis op bijzondere hoogte staat. Daarom kent zij de Edison Pop Oeuvreprijs 2023 toe aan: Kensington!

De vakjury
Naast meestemmend voorzitter Wilbert Mutsaers (Head of Music Spotify Benelux) bestaat de vakjury uit Hester Carvalho (muziekjournalist NRC), Martijn Biemans (Music Director Qmusic), Anna Veenstra (Sr. Programmeur Melkweg), Nils Brokerhof (Music Director 100%NL/SLAM!) en Randall Spann (Music Director FunX).

AFAS Edisons
Het partnerschap tussen AFAS Software en de Edison Stichting is na een succesvol eerste jaar verlengd met tenminste nog vier jaar. Het softwarebedrijf is naamgevend partner van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek, samen de AFAS Edisons. Daarnaast is het AFAS Theater Leusden de locatie van de uitreikingen.

Edisons

De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. Er zijn 11 categorieën voor Edison POP. Sinds 2010 zijn alle muziekproducties van Nederlandse bodem.

De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

WINNAARS EDISON POP 2023 - Edison Pop (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6376

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.